Filmarea corecta cu telefonul mobil
Unul dintre cele mai raspandite mijloace de filmare din zilele noastre, este telefonul mobil. Indiferent de rezolutia camerei acestuia, daca este folosit corect pot fi surprinse imagini, de multe ori spectaculoase, de mare interes si care pot deveni exclusive sau virale. Sunt insa cateva principii care trebuie respectate pentru ca filmarile sa poata fi utilizabile intr-o televiziune, oricat de modesta si nepretentioasa ar fi ea.
-
Orientarea
Cea mai frecventa greseala, cauzata de obisnuinta modului in care este tinut telefonul in mana in general, este filmarea in mod portret (eng. portrait) sau verticala. La incarcare filmarii in computer pentru prelucrare sau difuzare, aceasta va aparea rasturnata pe orizontala. Chiar daca la montaj va fi repusa in pozitie verticala, va ocupa maxim 1/3 din ecran. Incarcarea pe Youtube sau facebook de exemplu, ajusteaza automat orientarea filmarii dar rezultatul ocuparii ecranului ramane acelasi. Si mai dificila devine vizionarea in cazul in care, in timpul filmarii modificam orientarea. Telefonul are capacitatea de a rasturna automat imaginea cu 90 de grade odata cu modificarea unghiului de filmare si nu vom sesiza eroarea dar la incarcare, doar prin proceduri de montaj se mai poate remedia ceva. In acest caz, la incarcarea pe internet, programele de procesare automata vor lua in considerare doar orientarea din primul cadru, ignorand rotirile ulterioare de aparat.
Iata doua exemple - unul gresit, cu filmare in mod portret urmata de rasturnarea imaginii iar cel de-al doilea, cu filmare corecta in mod peisaj (eng. landscape) sau orizontal.
Stabilitatea
Pentru ca o imagine sa fie coerenta, inteligibila, trebuie sa fie cat mai stabila posibil, chiar daca softul sau camera telefonului nu au posibilitatea stabilizarii automate (steady). Miscarea mainii care sustine telefonul trebuie sa fie lina, cursiva, fara poticneli, bruscari sau tremuraturi majore. Daca se urmareste un subiect in miscare, acesta va fi vizibil tot timpul iar pornirea si oprirea miscarii mainii se va face progresiv, nu brusc. O imagine bruscata este greu de urmarit si daca miscarea este rapida, intervin si distorsiuni de imagine pe care ochiul nu le poate compensa si devin suparatoare. Pe parcursul miscarii, se va incerca mentinerea cat mai buna a imaginii pe orizontala (pe o linie paralela cu orizontul imaginar). Daca de exemplu filmati un lac si inclinati imaginea, lacul va parea ca se varsa. In special la peisaje sau la cadrele in care sunt linii ori obiecte orizontale sau verticale clar definite (ex. peisaje cu linia orizontului vizibila, pomi, stalpi, cladiri, colturile camerei, tablouri, etc), este foarte importanta mentinerea orizontalei.
Mai jos aveti exemplul unei imagini miscate, bruscate si care nu respecta orizontala.
[one_fourth]-[/one_fourth][one_half][/one_half][one_fourth_last]-[/one_fourth_last]
-
Fragmentarea filmarii
O optiune prea putin folosita pe care o ofera implicit multe modele de telefoane mobile in programul preinstalat, este folosirea pauzei in timpul filmarii. In cazul in care nu exista optiunea, se poate incerca instalarea unui alt program. Exista tendinta opririi prin apasare butonului stop pentru schimbarea cadrului, pentru eliberarea temporara a mainii sau modificare unei pozitii devenita incomoda, ori pentru un scurt ajutor dat subiectului filmat. Rezultatul deselor intreruperi este inregistrarea unui numar mare de fisiere, care trebuie ulterior introduse intr-un program de montaj pentru obtinerea unei singure filmari cursive. La fel de rau este si daca nu exista nicio oprire si toate aceste intreruperi ale filmarii sunt inregistrate intercalat cu imaginile bune, intr-un singur fisier. In schimb, este indicat sa fie folosita pauza pentru fiecare nevoie de intrerupere si doar la final se apasa butonul stop. Rezultatul este un singur fisier care contine doar imaginile utile, gata montate in succesiunea inregistrarii lor.
Filmarea alaturata este un exemplu de inregistrare a catorva cadre folosind pauza.
[one_fourth]-[/one_fourth][one_half][/one_half][one_fourth_last]-[/one_fourth_last]
-
Filmarile au fost facute cu un Samsung Galaxy S4 si au fost incarcate direct pe Youtube, fara nicio prelucrare.
BUNA SEARA .EU AM FACUT O FILMARE CU HUAWEI CU PAUZA,DAR CIND PRIVESC TOT VIDEO DE ACOLO DE UNDE AM APASAT BUTONUL PAUZA SUNETUL INTIRZIE SI NU E DELOC CLAR CINE SI CIND VORBESTE
Cauzele pot fi multiple si va sugerez doar vreo doua. Poate ati facut o filmare cu rezolutie mare, de ex. in 4K sau FullHD cu framerate de 60 sau 120 fps, ceea ce poate induce desincronizari de sunet in cazul in care salvarea filmarii se face pe un card extern cu preformanta redusa. Recomandarea este sa folositi carduri U3 de calitate. Incercati de asemenea sa descarcati filmarea pe un computer cu placa grafica dedicata, capabil sa ruleze filmari 4K cursiv, si sa vedeti daca aveti acelasi rezultat. Chiar sunt curios.