Lytro - o schimbare totala a modului de filmare

Tehnologia aflata in spatele camerei de cinema Lytro, vorbeste despre sfarsitul conceptelor ecran verde, shutter speeds fix, profunzime de camp statica, cadre pe secunda si focalizare

  Se pare ca saptamanal se anunta inventii care promit sa schimbe ceva in mod semnificativ, in realizarea filmarilor. Majoritatea dispar in scurt timp dar un nou produs aparut recent, aproape sigur va schimba modul in care realizatorii isi vor spune povestile - Lytro Cinema Camera.

  Aceasta camera, realizata de compania Lytro, utilizeaza o tehnologie a campului de lumina, care defineste valorile culorii, distantei si directiei luminii pentru fiecare pixel. Iata cateva explicatii.

https://player.vimeo.com/video/161949709

Sfarsitul ecranului verde (chroma key)

  In mod curent, pentru decuparea unui subiect din fundal, se pot face doua lucruri - rotoscoping (decuparea cadru cu cadru) sau filmarea pe ecran verde si aplicarea procesului chroma key in post productie. Niciuna din proceduri nu e facila iar producatorii video si artistii VFX  se vad deseori in situatii limita. In aceste circumstante, Lytro Cinema Camera ofera ceva nou. Nu mai este nevoie sa decupam personajul folosind inlocuirea culorii verzi. Acum este folosita distanta pentru eliminarea fundalului.

Green Screen

  Din computer se poate comanda eliminarea oricarei valori a pixelilor aflati mai departe de o anumita distanta fata de camera. Astfel, se deschid o suma de posibilitati. Regizorii pot filma subiectele in lumina reala, conform scenariului, fara teama ca nu se vor mai decupa bine.

Fara focalizare - Serios

Cadrele inregistrate pe camera sunt imagini statice, care sunt apoi redate cu o anumita viteza de succedere (ex. 24fps). Camera converteste pixelii in imagini, asa cum i-a inregistrat. Din aceasta cauza, operatorii trebuie sa regleze perfect focalizarea inaintea filmarii. Acest lucru se poate dovedi greoi, in special daca actorii se deplaseaza fata de camera.

In principiu, avem o camera virtuala care poate fi controlata in postproductie.

Tehnologia Lytros Cinema Camera iti permite sa selectezi zone si sa realizezi focalizarea ulterior. Fara focalizari esuate, fara filmari ratate. Asta va permite echipei de productie sa se concentreze mai mult pe performanta actorilor si mai putin pe modul cum isi fac treaba asistentii de camera.

Poti sa schimbi profunzimea de camp (DOF)

Profunzimea de camp este creata prin combinatia dintre f-stop,  lungimea focala, tipul de senzor. In mod curent, utilizatorul poate inregistra imagini cu o anumita profunzime de camp, asa cum a setat-o. Daca la editare constata ca nu e potrivita, nu prea mai are ce face. Dar Lytro Cinema Camera (si tehnologia campului de lumina in general) e pe cale sa schimbe toate astea.Utilizatorul va putea ajusta dimensiunea profunzimii de camp asa cum doreste. Va putea sa controleze in mod specific, ce este clar (in focus) si ce este neclar (out of focus), impreuna cu valoarea si forma neclaritatii (blur).

Ajustare vitezei de obturare (Shutter Speed) si FPS

Lytro-Shutterspeed

Fara discutie, frame rate si shutter speed sunt componente importante ale procesului de filmare. Majoritatea filmelor sunt inregistrate cu 24 fps dar folosind un proces denumit High Bandwidth Mode, utilizatorii pot ajusta in montaj atat viteza obturatorului cat si viteza de redare a cadrelor, atata timp cat este mai mica de 300fps. Asta va avea o implicare serioasa pentru cei care vor sa-si controleze claritatea miscarii (motion blur), in postproductie.

 

Cand va fi disponibila camera Lytro?

Probabil ca nu veti utiliza Lytro Cinema Camera in viitorul apropiat. Inchirierea echipamentelor porneste de la 125.000 $, asa ca in mod sigur, doar companiile high-end VFX vor folosi deocamdata aceasta tehnologie. Oricum, daca vreti vreodata sa simtiti gustul acestei tehnologii, va puteti deja achizitiona o camera Lytro Illum pentru aproximativ 6000 lei  sau varianta mai ieftina, o mini camera Lytro la doar 1000 lei, ambele de la F64.

Ryan Koo de la No Film School impreuna cu Jon Karafin, seful de la Lytro, poarta o discutie despre etapele de lucru cu Lytro Cinema Camera si alte subiecte pe aceeasi tema. Daca lucrati in domeniu sau va intereseaza tehnologia camerelor video, acesta este un interviu pe care nu trebuie sa-l ratati.

De asemenea, va recomand sa vedeti si galeria, unde artisti din toata lumea isi prezinta fotografiile realizatea prin tehnologia light field.

Ce credeti despre Lytro Cinema Camera? Va putea schimba totul? Spuneti-va parerea mai jos, la comentarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.