MCR cheia emisiei televiziunii
MCR - definitii si structura hardware
MCR (Master Control Room sau regia de emisie), este spatiul tehnic unde se stocheaza emisiunile finalizate, se pregatesc pentru emisie (playout) si se insumeaza cu alte semnale transmise din diferite locuri ale televiziunii. Semnalul final comprimat, este apoi sunt distribuit catre satelit, cablist sau internet, pentru a fi receptionat de catre utilizatorul final (telespectatori). Aceste functii diferentiaza MCR de PCR (Production Control Room sau regia de montaj), unde se controleaza doar o parte din productia televiziunii si nu neaparat programele transmise in momentul producerii lor (Live). MCR este cea mai complexa componenta tehnica si totodata cheia transmisiei si bunei (cursivei) functionari a televiziunii. O parte a ei poate fi separata intr-un spatiu mai mic denumit TCR (Transmission Control Room), unde se amplaseaza exclusiv componentele necesare transmisiunii catre satelit, cablist si/sau internet. In MCR se efectueaza si monitorizarea semnalului propriu (intoarcerea), semnalele surselor receptionate din exteriorul televiziunii (reporteri si corespondenti din teren, canale de satelit, alte canale de televiziune, etc.) si se distribuie semnalele necesare diferitelor compartimente ale televiziunii, pentru lucru sau monitorizare. Din cauza tuturor acestor functii pe care le indeplineste, se poate estima cu usurinta ca MCR-ul este una din componentele foarte scumpe ale televiziunii, de care nu ne putem dispensa.
Dar daca in locul tuturor acestor structuri hardware (PCR si MCR) extrem de complexe tehnic, costisitoare si accesibile strict profesionistilor cu mare experienta, am putea folosi o solutie simpla, bazata aproape exclusiv pe software si accesibila financiar aproape oricui?! Evident nu ne raportam la toate facilitatile oferite de broadcast-ul traditional, ci doar la nevoile unui studio online, care sa poata asigura functiile strict necesare unei televiziuni, la calitate foarte buna dar cu costuri cat mai reduse.
MCR pentru studioul online
Iata in primul rand componentele hardware de care vom avea nevoie pentru a realiza MCR-ul ca unica structura de control a semnalelor intregii televiziuni:
- Statia video centrala - un PC cu performante superioare ale unor componente (procesor, accelerare grafica, RAM, placa de captura multicanal, HDD, conexiune LAN, racire);
- Statia secundara - un laptop sau PC pentru insert diverse alte surse, inclusiv comunicatii telefonice si corespondente video Live (Skype), precum si alte utilizari (prelucrari grafice, mici montaje video, etc.) Si acest laptop/PC trebuie sa fie dotat cu facilitati de captura (minim un canal FHD), sa aiba procesor performant si capacitate de procesare grafica superioara;
- Mixer audio;
- Intercomm-ul;
- Amplificator audio si boxe;
- Monitoarele video necesare;
Componente optionale:
- Matrice video pentru comutarea intre diverse surse de intrare;
- MIDI controller (inlocuieste controlul cu mouse-ul al comutarilor;
- Playout server dedicat pentru lista de programe (playlist);
- Convertoare intre diverse tipuri de surse de semnal.
Desigur ca in functie de nevoi, pe parcurs putem adauga si alte componente dar ideea e sa ne limitam la un strict necesar, pentru reducerea costurilor initiale de achizitie si a celor de exploatare si service.
Software necesar
Asa cum mentionam anterior, majoritatea componentelor hardware ale MCR-ului "traditional", pot fi substituite cu software-ul corespondent. Vom folosi un program care insumeaza aproape toate functiile MCR-ului. Exista mai multe optiuni, de exemplu Livestream Studio, Vidblaster, VJDirector, etc. Recomandarea mea insa, este vMix, datorita raportului pret/performanta excelent (versiune de baza gratuita), a numeroaselor facilitati oferite, a folosirii optime a resurselor si nu in ultimul rand datorita celui mai bun suport tehnic oferit.
Iata functiile pe care le indeplineste, inlocuind astfel echipamentele hardware necesare:
- Mixer video/audio - comuta pana la 1000 de surse in orice format pana la 4K;
- Preluare aproape orice tip de sursa interna (video/audio, imagine, Skype, webcam, PowerPoint, alte stream-uri, animatii flash, captura de ecran, selectie sau fereastra in background, etc.);
- Audio equalizer;
- Audio compression;
- Audio delay;
- Overlay multiplu (suprapunere de grafica si text, inclusiv crawl-uri si flash-uri animate);
- Chroma key, colour key si studio virtual 3D;
- Corectie de culoare;
- Multicorder - program, preview sau orice sursa, inclusiv inregistrare simultana a mai multor camere;
- Triggers (programare automata a unor actiuni);
- Playlist;
- External output;
- Direct streaming catre cele mai utilizate platforme mediaserver.
Fiecare punct enumerat reprezinta de fapt o componenta separata din MCR sau PCR, pe care o inlocuieste. Un PC dotat cu placa de captura multicanal si vMix, putand astfel deveni de fapt (exagerand un pic) o intreaga televiziune. vMix nu necesita un hardware dedicat, putand fi utilizat pe orice PC care indeplineste un minim de cerinte necesare si suporta o multitudine de placi de captura. Optional, poate fi dotat cu un controller propriu (prea scump totusi) care sa inlocuiasca mouse-ul sau cu un MIDI controller, o varianta mai ieftina, cu taste/cursoare programabile. De asemenea, vMix poate fi controlat si de pe un dispozitiv extern (tableta, telefon, laptop) prin conexiune IP.
Pe toti cei care doresc sa realizeze o televiziune online, nu pot decat sa-i consider inspirati ca fac acest pas acum, sa-i incurajez sa persevereze in ciuda momentelor cand li se va parea dificil si sa-i asigur de sprijin, consultanta si daca doresc, toata implicarea din partea mea.