Platoul de televiziune - dotare si functionare

Dupa varianta minimala, voi descrie structura completa, adica necesarul pentru a functiona atat in regim de "direct" din platoul de talk-show, cat si cu inregistrari si transmisiuni in direct din teren. Avand o idee despre ceea ce avem nevoie in mod particular fiecare, ne putem adauga la structura minimala doar atat cat e necesar.

Camerele

CAMERA ROBOTIZATA

In general, in platoul (studioul) unei televiziuni se fac inregistrari ale unor emisiuni ce urmeaza a fi difuzate ulterior sau se filmeaza emisiuni si stiri care se difuzeaza in direct. Ca regula generala, in platou sunt amplasate 3 camere. Una va fi fixa (fara operator) si va fi pozitionata central, pe un plan general iar celelalte doua vor fi plasate in stanga si in dreapta si vor surprinde prim-planuri. Aceste camere vor filma incrucisat peste axa camerei de plan general si vor fi deservite de operatori. In functie de posibilitati insa, platoul poate functiona si in alte variante. Se pot utiliza doar doua camere (una de general si una de prim-plan) si un singur operator. O alta varianta este cu doua-trei camere robotizate, care elimina nevoia unui operator in platou dar impun un travaliu crescut si atentie sporita regizorului de emisie. In cele din urma, exista si optiunea folosirii unui numar mare de camere, fiecare cu rolul si scopul ei: camera pentru detalii (amplasata pentru a filma diverse actiuni sau obiecte de aproape), camera mobila (tinuta de operator in mana sau pe steadycam), camera pe macara sau camera cu prompter pentru stiri. Despre planurile si unghiurile de filmare vom vorbi intr-un alt articol, cand ne vom ocupa de detaliile imaginii.

Luminile

Platoul este prevazut cu un sistem de lumini adaptabile in functie de necesitati dar si acest capitol va face subiectul unui articol separat, fiind destul de vast si extrem de sensibil, in special daca dorim sa folosim chroma key (decuparea personajului filmat pe un fundal verde sau albastru si inlocuirea culorii cu o imagine ori un decor virtual selectate din mixer).

Sunetul

wireless microphone system

Intrucat in platou camerele au doar rolul de a transmite imaginea, sunetul trebuie asigurat cu microfoane sau lavaliere de o calitate cat mai buna si adaptate scopului in care sunt folosite (voce, cantareti, instrumete, ambianta). Pentru reducerea cablaturii, a firelor care pot deveni o adevarata pacoste, pentru voce se folosesc lavaliere wireless, pentru cantat microfoane de asemenea wireless iar pentru instrumente unplugged, deoarece sunt elemente statice, se folosesc microfoane cu fir amplasate pe suport, daca instrumentistii nu folosesc doze. Alaturi de aceste elemente "mobile", se mai amplaseaza cel putin un microfon de tip "shotgun" cu raza mare de inregistrare, directional si de mare fidelitate, care se pozitioneaza in fata deasupra participantilor la emisiune, imediat inafara cadrului camerei de general (care are unghiul cel mai larg). Shotgun microphoneAre rol de back-up pana la remedierea problemei tehnice, in cazul in care unul din celelalte microfoane nu mai functioneaza, dar poate inregistra si ambianta daca avem de exemplu public. Pentru a obtine un sunet curat, fara ecou, platoul trebuie cat mai bine antifonat. Chiar si marile televiziuni, care au hale imense de filmare, folosesc cateva trucuri, aplicabile mult mai usor intr-o televiziune mica de tip online. Peretii se pot acoperi cu cartoane de oua, un foarte bun profil pentru ruperea reflexiilor undelor sonore. Peste acestea, se aplica draperii negre de plus sau doc gros, materiale care absorb bine lumina, creeaza senzatia de adancime si contribuie substantial la antifonare. La fel ca si imaginea camerelor preluata de mixerul video, semnalul microfoanelor din platou se insumeaza in regia de emisie (control room), in mixerul audio.
Separat de sunetul destinat transmisiunii, regizorul de emisie aflat la mixer, are nevoie sa comunice atat cu operatorii din platou, cat si cu moderatorul emisiunii. Aceasta se realizeaza cu ajutorul unui modul de comunicatie (intercomm), pe care se selecteaza calea de comunicare. Cea catre operatori sta de obicei deschisa permanent iar cea catre moderator doar in timpul comunicarii.
In platou va exista posibilitatea monitorizarii audio (boxe) si video (monitoare) a emisiei (PW si/sau PGM) , astfel ca toti cei prezenti (operatori si participanti la emisiune) sa-si poata supraveghea activitatea si sa poata totodata viziona materialele inserate in emisiune sau prelua un telefon in direct. Alaturi de echipamentul special necesar convorbirii telefonice (telefonul hibrid), in regia de emisie mai putem intalni o serie de alte echipamente aditionale, necesare corectiei de imagine (Unitati de Control la Camerelor, sync generator, convertoare de format, matrice video, vectorscop/waveform, etc.) si de sunet (delay, egalizator, amplificator, matrice audio, etc.)

Sunt destul de multe cunostinte de asimilat, pana la detaliu, pentru a putea furniza o imagine de calitate, pentru ca de aceasta calitate depinde foarte mult modul cum ne percepe utilizatorul final. O imagine stearsa, lipsita de iluminare suficienta care sa-i de culoare si contrast, se va degrada mai mult prin multiplexarea (MUX/DEMUX) pe traseul catre receptorul final, decat una filmata corespunzator. Vom intra in articolele viitoare treptat, in toate aceste detalii, imediat ce vom termina cu partea de echipament. on-air2

One thought on “Platoul de televiziune - dotare si functionare

  1. Andreea says:

    O productie tv de calitate necesita un proces complex de documentare, munca de echipa si pasiune. Nu e simplu, dar e frumos. Insa e necesara calitate, deoarece televiziuena traditionala are de infruntat noii jucatori online, gen Netflix, care ofera productii premium. Mass-media publică și privată se confruntă cu noi jucători globali, ce dispun de uriașe resurse financiare și care promovează inovația. Așadar, și pentru noi, singura cale de urmat este axarea pe inovație și pe calitatea conținutului și a tehnologiei. Giganți precum Netflix, Amazon, Apple, Google și alții sunt capabili să investească resurse semnificative în dezvoltare, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Ei au mii de ingineri, resurse aproape nelimitate și produc conținut convingător care reprezintă o amenințare reală și tangibilă pentru industria noastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.