Promovare prin Google vs promovare directa

Jucatorii de pe piata de advertising, care se redefineste permanent in mediul online, cauta solutii pentru contracararea dominatiei colosilor "robotizati" (ex. Google), care au ajuns sa detina monopolul gestionarii publicitatii. Influencer marketing, este un exemplu de mod in care unele agentii au inceput sa-si atraga clientii.

Pornind de la un browser gratuit, compania Google, de exemplu, a ajuns sa faca regulile, atat in ceea ce priveste indexarea site-urilor, cat si in domeniul advertising-ului. Motoarele puternice, bazate pe cercetare permanenta prin boti si crawlere, analiza si statistica, permit companiei sa ofere mijloace de plasare a reclamelor foarte precis targetat, in functie de interesele fiecarui client si cu costuri substantial scazute fata de agentiile traditionale. Acestea din urma au reactionat initial, dezvoltand software-uri proprii de gestionare a reclamelor, prin intermediul carora ofera clientilor atat posibilitatea de a-si administra singuri contul si planul de plati, in functie de necesitati, cat si statistici complete, asemanatoare celor de la Google sau chiar "imprumutate" de acolo.

Insa, pe masura dezvoltarii si extinderii colosilor dominanti, aceste masuri nu au mai fost eficiente, deoarece a devenit mult mai rentabila folosire serviciilor de tip Adword, Adsense, etc., decat a intermediarilor publicitari.

Urmatorul pas logic a fost aparitia contramasurilor, Adblocker-ele, care au dus la un adevarat razboi in online. De-o parte a baricadei se situeaza Google, care cauta metode de depasire a blocajelor, mergand pana la crearea propriului Adblock, iar de partea cealalta, in lupta impotriva reclamelor agresive, pe langa advertiserii direct interesati, au intrat si utilizatorii, dornici de o navigare cat mai "curata". Acestia au intervenit atat in mod direct, prin instalarea plug-ins-urilor oferite gratuit care promit blocare reclamelor, cat si la nivel politic, prin masuri juridice de tip "GDPR", care sa impuna constrangeri in pastrarea algoritmilor actuali identificabili si controlabili.

Razboiul se desfasoara insa peste capetele beneficiarilor, a celor care investesc in piata publicitara, a celor de banii carora care trag toti. Daca utilizeaza serviciile unei companii de advertising, aceasta va dori sa gestioneze bugetul alocat, in asa fel incat sa-si poata asigura un venit cat mai mare. De cele mai multe ori insa, acest lucru duce la realizarea unei campanii false, bazata doar pe raportari statistice, fara o valoare mare in cresterile reale ale beneficiarului. Alternativa de a-si gestiona propriile campanii prin intermediul Adwords, se poate dovedi la fel de ineficienta, prin blocarea reclamelor de catre utilizatori tinta.

Si atunci?

Varianta cea mai sigura (pe care se bazeaza conceptul influencer marketing) este identificarea zonelor cu densitate buna a target-ului si negocierea cu administratorii pentru plasarea directa a reclamelor, fara folosirea unor automatizari care sa permita blocarea acestora. Unul sau mai multe articole publicitare adaugate unui banner, reprezinta o solutie excelenta, deoarece sunt putini cei care vor sterge acel articol de pe site dupa terminarea campaniei, tocmai din cauza ca a fost deja indexat de Google si nu doresc sa renunte la micul lor spor iluzoriu de recunoastere.

Ma veti intreba "dar retelele de socializare?". Ei bine, nu sunt un fan, deoarece sunt doar iluzii. Totusi, folosite cu pricepere, pot fi vectori foarte importanti de agregare a informatiei. La ore precise, de maxima prezenta, in cercuri sau grupuri bine determinate, pot fi eficiente. Problema este ca efectul dispare definitiv in cateva ore, impunand o prezenta constanta, consumatoare de timp, care poate crea fobii si dependente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.