Studioul de televiziune

Vom concepe studioul televiziunii online, pornind de la cateva elemente esentiale. Pentru a stabili corect minimul necesar de echipament tehnic, va trebui sa avem clar specificat genul de programe pe care le vom difuza. Sa incepem presupunand ca pornim de la cel mai simplu concept, acela al televiziunii de nisa, care nu va avea transmisiuni in direct, ci doar filme si documentare sau alte materiale gata montate.

Structura minima

Din punct de vedere hardware, avem nevoie de doua PC-uri, ambele cu performante similare gammer. Mai precis:

PC pentru montaj in care vom realiza triajul materialelor, diverse prelucrari grafice, generice, montajele necesare si va avea si rol de backup al serverului de emisie, pentru a asigura redundanta in caz de avarie, service sau operatiuni de intretinere.
Caracteristici:
- MB cu minim 2 sloturi PCIEx din care cel putin 2x16; Procesor minim quad core >3Ghz; min.8GB DDRAM; Grafica >GTX750 >1GB DDR5, 2xDVI out, sau NVIDIA cu accelerare Cuda; 1 SSD pentru sistem iar pentru video, capacitate cat mai mare HDD (posibilitate RAID)
- Placa de captura HDMI (ex. AverMedia Live Gamer HD Lite C985E)
- Dual monitor >19"
Valorile prezentate sunt minime (>) pentru functionare fara probleme.

Serverul de emisie este in mare parte asemanator cu PC-ul de la montaj. Diferenta este una structurala, avand nevoie de o carcasa de calitate, silentioasa, cu buna racire si filtre de praf, deoarece va functiona non-stop. Nu necesita placa de captura, in schimb, daca dorim sa ne jucam lejer cu grafica si scrisuri pe imagine si pentru a realiza simultan encodarea la calitate maxima (1920x1080, 60fps) cu un bitrate mare (2-2,5MBs), vom avea nevoie de o placa grafica mai buna si 16GB DDRAM. Necesita doar un singur monitor, in schimb avem nevoie de un televizor pentru vizualizarea (multiview) a ferestrelor programului de emisie sau a emisiei in Full screen. Ambele PC-uri vor dispune de placi de retea de 1000, diferite de porturile on-board. Inutil sa precizez ca latimea de banda trebuie sa fie foarte buna, garantata, si de preferinta cu IP fix. De asemenea sunt necesare UPC-uri, pentru a evita neplacerile cauzate de retea.

ATENTIE: Evitati HDD-urile WD Blue! Utilizati doar harduri recomandate pentru servere. Evitati achizitionarea unor sisteme gata facute. Solicitati ajutorul cuiva de specialitate (de preferinta un gammer) pentru a va alcatui sistemele personalizate, din componente achizitionate separat. Astfel veti plati doar componentele de care aveti nevoie, evitand sa vi se bage pe gat unele inutile, care cresc pretul, alaturi de altele de slaba calitate pe care veti fi nevoiti sa le schimbati.

vMix MojitoMAXCa software specific pentru emisie, vom folosi pe ambele PC-uri aceeasi configuratie compusa din programul propriu-zis de emisie - vMix - si pe cel de codare - Adobe Media Encoder. Playlist-ul se realizeaza in vMix si se salveaza fisierul, dupa care se copiaza in ambele computere (pentru backup). Atentie ca driver-ul si directorul in care se afla fisierele video si fisierul playlist (.ply) sa aiba aceeasi denumire pe ambele PC-uri (ex. V:\Programe\) In mod separat, pe computerul de montaj se vor instala software-uri specifice de prelucrare A/V (ex. Adobe Premier), de prelucrare grafica (ex. Photoshop, CorelDraw, etc.) si orice alte programe considerate necesare.

Cam la atat se rezuma in mare sistemul minimalist de emisie. Ma abtin sa va dau un pret estimativ, inafara de cel al vMix (HD) de 350$, deoarece costurile componentelor variaza in functie de momentul achizitiei, de magazin (sau SH), de unele componente pe care le-ati putea avea deja sau alte "combinatii" pe care le are fiecare. Daca aveti nevoie de ajutor sau doriti sa "ardeti" etapele si sa va apucati de treaba, nu ezitati sa ma contactati. Pana atunci, seria continua!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.