Televiziunea online - principii generale

Pentru toti cei interesati sa va faceti o televiziune online, voi incepe o serie de articole si tutoriale pentru a veni in ajutorul vostru. Din start va spun ca nu va fi vorba despre sisteme complexe, scumpe, inaccesibile, ci de strictul necesar pentru a difuza un semnal de buna calitate, cu costuri minime. Ulterior, pe masura ce pretentiile sau necesitatile vor creste, poate creste si dotarea. Totul e sa aveti o baza de pornire.

Ce este televiziunea online?

De multe ori am vazut anunturi ca cineva si-a deschis o televiziune si eram invitati sa vizitam site-ul. Insa din zecile de cazuri in care am avut aceasta curiozitate, nu am intalnit nicio televiziune reala. Toate erau de fapt o colectie de fisiere video asemanatoare cu pagina personala de Youtube. Diferenta majora intre asemenea site-uri si o televiziune, o face streamul video live. Adica exista un flux difuzat continuu sau in momente determinate, in timp real (chiar in momentul difuzarii), asupra caruia utilizatorul nu poate interveni sau o poate face limitat, deruland inapoi atat cat (daca) ii permite difuzorul (de obicei pana la cateva ore), pentru a urmari secventele pe care le-a ratat. Doar difuzorul poate decide programul si ordinea emisiunilor. O alta caracteristica este aceea ca se pot transmite programe in direct, de fapt acesta fiind avantajul major care diferentiaza televiziunile de siteurile cu filmulete arhivate. In esenta, functioneaza similar televiziunilor pe cablu.

La fel ca televiziunile obisnuite si cele online se pozitioneaza dupa continutul programelor difuzate. Sunt de exemplu televiziuni de stiri si comentarii pe teme diverse (majoritatea), generaliste cu programe diverse (de la divertisment la talk-show sau documentare) si televiziuni de nisa, care se ocupa de un singur domeniu (ex. muzica, sport, film, etc.)

Principiul de functionare

Pe scurt, functionarea unei televiziuni online este bazata pe urmatoarea schema tehnica.

schema de functionare tv online

Cele doua elemente esentiale sunt serverul de emisie si media serverul. Serverul de emisie are rolul de a gestiona emisiunile transmise cu ajutorul unui program de tip playlist, realizeaza codarea software (media encoder) a semnalului si trimiterea lui prin internet la media server. Acesta se poate afla fizic tot in televiziune, daca exista conditiile tehnice necesare (latime mare de banda, redundanta, alimentare continua, racire eficienta, mediu curat, filtrat si depanare operativa). In majoritatea cazurilor insa, este inchiriat sau gazduit intr-un data center. Media serverul este elementul central al televiziunii. El preia semnalul si il trimite, apoi verifica pentru cateva secunde latimea de banda a fiecarui utilizator, dupa care ii furnizeaza un semnal corespunzator capacitatii acestuia de receptie, pentru a-i asigura o vizionare cursiva. In unele cazuri insa, in functie de softul folosit ca media server, utilizatorul poate avea la dispozitie toate treptele de calitate din care sa-si aleaga singur. De asemenea, in functie de setarile din media server, se poate asigura inregistrarea programului pe o durata determinata, pentru a servi utilizatorilor la vizionarea unor secvente anterioare (din ultimele cateva ore). Datorita capacitatii bune de encodare/decodare, utilizatorii pot receptiona o imagine de calitate foarte buna chiar si wireless, deoarece semnalul variaza de obicei intre 0,5-2 MB/s.
In materialele viitoare vom lua pe rand fiecare element, pentru a vedea practic cum putem face si in special ce costuri implica o televiziune online.

Stiati ca: Cea mai simpla transmisiune gratuita online Full HD live se poate realiza doar cu un telefon mobil? Trebuie doar ca telefonul sa aiba un procesor grafic bun, capacitatea de a filma Full HD, sa existe un semnal WiFi sau 4G stabil si un cont pe un site care ofera posibilitatea de stream video gratuit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.