Transmisiuni de la "fata locului"

Am vazut ce echipament pentru transmisiuni presupune studioul si regia de emisie. Acum sa ne ocupam de filmarile de la fata locului sau din teren, cum se zice. Pentru filmari care implica montaj in realizarea unei emisiuni, reportaj sau interviu, e simplu. Reporterul, camera, trepiedul, un operator, obligatoriu priceput si atent la sunet si un microfon cu sau fara fir (dupa posibilitati), sunt suficiente. Echipamentul trebuie sa mai contina un proiector (preferabil montat pe camera) si o blenda daca e soare puternic.

Transmisiuni prin satelit

car transmisiuni tvLucrurile devin sensibil mai complicate insa, daca dorim sa realizam transmisiuni de la fata locului, in direct. Televiziunile mari le realizeaza cu ajutorul carului de reportaj (de emisie) dar pe noi nu ne ajuta asta, pentru ca dotarea unui car este extrem de costisitoare iar transmisiunile se realizeaza cu ajutorul unui up-link, o antena speciala, dotata cu un dispozitiv de pozitionare pe coordonate precise, care ridica semnalul direct la satelit. Avantajele acestui tip de transmisiuni sunt ca pot fi realizate de oriunde se poate ajunge cu carul si au o intarziere mica (aprox. 3 sec.). Dezavantajele insa predomina. Costurile de achizitie, realizare sau inchiriere a unui car sunt foarte mari. La fel si inchirierea unei linii de satelit sau releu pe durata unei transmisiuni. La acestea se adauga costurile cu echipa care deserveste carul si alte costuri de intretinere aferente unei masini destul de mari.

Transmisiuni prin internet

Rucsac LiveUIn mediul urban si in zonele unde exista semnal de telefonie mobila de calitate minim 3G sau retele WiFi stabile, se pot realiza transmisiuni care nu impun prezenta a mai mult de doua persoane - reporterul si operatorul. Dotarea operatorului insa, devine ceva mai complicata, in sensul ca trebuie sa acorde atentie si continuitatii semnalului distribuit. Pentru aceasta, va avea in dotare un anumit tip de dispozitiv (exista mai multe modele) care utilizeaza pana la 8 modemuri de la companii diferite de telefonie mobila (noi avem doar 4). Principiul lor de functionare presupune comutarea automata intre furnizorii de semnal, in cazul in care unul dintre ei se pierde, astfel incat sa asigure continuitatea transmisiunii, indiferent ca este un laptop sau un dispozitiv destinat Transmisiuni IPspecial acestui scop, purtat in rucsac (ex. LiveU) sau alt gen de dispozitiv (ex. Teradek) atasat direct pe camera. Cu toata libertatea pe care o confera si costurile de operare minime, chiar si aceste solutii sunt inca destul de scumpe pentru televiziunile online, variind intre 6.000 si 15.000 USD/camera.

Si pentru ca vreau sa gasim intotdeauna si solutia cea mai ieftina, ce ati zice sa ne folosim tot de telefonul mobil? Desigur, incercam sa utilizam un model cat mai avansat, pentru a beneficia de facilitati 4G+, de un procesor mai performant si un procesor grafic pe masura. Ce mai reducem din costuri? Operatorul. Il inlocuim cu un selfie-stick.iphone_reporting002-780x417 Pentru transmisiuni folosim un program gratuit pentru inceput, dupa care, daca simtim nevoia sa beneficiem de toate facilitatile, un 50 de lei nu ne saracesc, cat sa trecem la varianta Pro. Va recomand Live in Five de la AverMedia. Sistemele de transmitere prin semnalul de telefonie si internet au totusi inconvenientul lor. Nu sunt 100% "live", putand aparea intarzieri chiar si de 90sec. de la transmiterea semnalului pana la receptionarea lui in studio. De multe ori, 3-5 secunde sunt tolerabile pentru un dialog teren-studio dar peste acest delay, devine deranjant pentru toata lumea. Indiferent ca transmitem pe 3G, 4G sau WiFi, cu cat durata transmisiunii este mai mare, cu atat riscam sa creasca intarzierea catre aceste valori. Pentru evenimente la care este suficient comentariul unilateral al reporterului din teren, sistemul functioneaza insa perfect.

on-air2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.